Az esküvői szezon lassan elkezdődik, és az előkészületek már javában folynak

 

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot mind a menyasszonyok, mind a vendégek számára, hogy mire figyeljenek a nagy nap előtt és alatt

 

1. Az esküvő Időzítése és menüje

Az Esküvő Időzítése és menüje

Az esküvő időzítése nagymértékben befolyásolja, hogy milyen étkezést szervezünk. Ha a szertartás reggelre vagy délelőttre esik, akkor elég egy állófogadás, vagy meleg ebéd. Az ifjú pár pedig 4-5 felé távozhat, ami egyben az esemény végét is jelenti.

A kora délutáni esküvőt általában svédasztalos állófogadás követi, a tortát késő délután szolgálják fel, és az ifjú pár este 7 óra felé távozik általában. A késő délutáni esküvőt svédasztalos vagy meleg vacsora, zene és tánc követi, az ifjú pár általában éjfél körül távozik.

 

2. Ki fizeti a költségeket?

 

A hagyományok szerint az esküvői bankettet és a vendégek meghívását a menyasszony szülei intézik. Így, ha nem születik más megállapodás, akkor általában a költségek is őket terhelik. De rendszerint a vőlegény fizeti a templomi szertartást, ő vásárolja a jegygyűrűket, a menyasszonyi csokrot, a többi virágot és a koszorúslányok ajándékait is.

 

3. Mennyiért vegyél nászajándékot?

 

Sok pár készít listát azokról az ajándékokról, melyekre szüksége van, megkönnyítve ezzel a választást a vendégek számára. Illik különböző értékű ajándékokat felsorolni, hogy ne hozzátok kellemetlen helyzetbe a vendégeket. Ugyanakkor vendégként nem kötelező a listáról választani, bátran szabd az értéket a saját pénztárcádhoz. Az ifjú párnak viszont kötelező a nagy nap után írásban megköszönni a nászajándékokat.

 

4. A koszorúslányok kiválasztása

A koszorúslányok kiválasztása

A menyasszony körül számos koszorúslány lehet, de legalább egyet a vőlegény családjából kell választani. Férjezett asszonyok ugyanúgy lehetnek koszorúslányok, akárcsak a gyerekek.

 

5. Amit vendégként tudni kell

 

Az esküvői meghívóra késedelem nélkül válaszolj, írd meg, el tudsz-e menni vagy sem. Ha gyermekeid neve nem szerepel az esküvői meghívón, tekintsd úgy, hogy nem hívták meg őket. Mivel a menyasszony hófehér ruhában lesz, ezért neked nem illik tiszta fehéret felvenni.

Az csak akkor megengedett, ha valamilyen díszítés van rajta, például pöttyök, virágok. Természetesen feketét sem szabad viselni, hiába is gondolod úgy, hogy az elegáns. Inkább keress valami vidám színt! A férfiaknak kötelező az öltöny.

 

6. Az esküvői szertartásról ne késs el!

 

Ha a menyasszony vendége vagy, a templom bal oldalán foglalj helyet (ha szemben állsz az oltárral), ha a vőlegényé, akkor pedig a jobb oldalon. A nászajándékra írd rá a nevedet, és ne akard az ifjú pár kezébe adni – kérdezd meg, hogy hová teheted le.

 

7. Tartózkodj a sok alkohol fogyasztásától

 

Ne tegyél jópofa megjegyzéseket a köszöntők alatt, ne sajátítsd ki a menyasszonyt és a vőlegényt. Az ifjú pár távozása után te is indulj haza.

8. Változó esküvői szokások

 

Az esküvői szokások folyamatosan változnak, sok hagyományos elem kerül elhagyásra. Ilyenek például a tányértörés, lánykikérés, vőfélyes szülőbúcsúztatás, de egyre többen döntenek úgy, hogy elhagyják a menyasszonyrablást, vagy a pénzes menyasszonytáncot.

 

9. Egyre kevesebb a nagy létszámú esküvő

 

Régen szokás volt a nagy létszámú esküvő, amin részt vett a falu apraja nagyja, így egy átlagos esküvőn 150-200 fő is részt vett, olykor pedig még ennél is többen voltak. Napjainkban már egyre több a „kis létszámú” esküvő, ahol 60-80 fő vesz rész, és nagy esküvőnek tartjuk a 100-120 fős esküvőt.

 

10. Hivatalos esküvői szertartás: Újra gondolva

 

Ha bármilyen okból kifolyólag már túl vagytok a hivatásos esküvői szertartáson, vagy csak egyszerűen úgy érzitek, hogy szeretnétek biztosra menni, és egy nagyon szép, személyes szertartás szeretnétek, akkor felkérhettek egy szertartásvezetőt.

 

11. Átöltöznek-e a nők az esküvő alatt?

 

Nem ritka, hogy a vendégek, különösen a nők, átöltöznek az esküvő során. Ez azonban nem kötelező norma, és az, hogy ki mit visel, nagyban függ a személyes ízléstől, a rendezvény jellegétől és a helyszíntől.

 

12. Az Esküvői ruha kiválasztása

 

A legfontosabb, hogy kényelmesen érezd magad a ruhádban. Ha egy elegáns, olajzöld selyem koktélruha-féleségben érzed jól magad, akkor az tökéletes választás lehet. Az átöltözés lehetősége egyéni döntés, de általában ajánlott egy lazább ruhát viselni az esti részhez, különösen, ha a vendégek hosszú ideig maradnak és táncolnak.

Az esküvői előkészületek időigényesek és stresszesek lehetnek, de reméljük, hogy ezekkel a tippekkel segíthetünk abban, hogy a nagy nap zökkenőmentesen és boldogan teljen.